Östgöta Nation

ÖG

Novisch 101

Kära nya Östgötar!

Stort grattis till antagningen och varmt välkommen till Lund och Östgöta Nation! Ditt val att bli en Lundastudent har just öppnat upp en helt ny värld som kommer ge dig minnen för livet! Vi på Östgöta Nation hälsar dig välkommen till en fantastisk hösttermin fylld av festligheter, glädje och allt som hör studentlivet till. Östgöta Nation, eller ÖG som vi kallar oss, har, som den äldsta nationen i Lund, funnits med i Lunds studentliv i över 350 år och är din största trygghet i studentvimlet. Hos oss hittar du de festligaste festerna, den godaste maten, sköna pubhäng och mycket mer därtill. Nationer ses som samlingsplatser för studenter, men ÖG är mer än bara en samlingsplats. ÖG är en plats där man finner vänner för livet, lär sig vad gemenskap är och framför allt utvecklas som person!

 

För att välkomna Dig som novisch extra mycket till Lund har vi på ÖG en novischperiod där allt handlar om att du ska få en oförglömlig upplevelse med andra novischer och äldre östgötar. Novischförmännen kommer tillsammans med faddrarna anordna en sagolik novischperiod där vi skapar minnen för livet samtidigt som du blir guidad genom Lunds studentliv.

F.A.Q

Varför ska jag vara med i en nation?

Det är självklart om man pluggar i Lund att man ska vara med i en nation! Detta för den enkla anledningen att det är oerhört roligt, du utvecklas som person samtidigt som du lär känna otroligt många fantastiska människor. Nationerna skapades för att ge studenterna i Lund ett andra hem, utanför institutionernas väggar. Genom nationerna kan du käka billig mat, festa på de alla nattklubbarna, utöva idrott helt gratis och de hundratals andra aktiviteter som nationerna erbjuder.

Vad betyder akademisk kvart?

Används av nordiska universitet som kvarten mellan den i schema eller program utsatta tiden för en föreläsning eller lektions början och den faktiska minut då den verkligen börjar. Kvarten började användas på den tiden man förlitade sig på kyrkklockors slag varje heltimme, då man hade en kvart på sig att infinna sig vid föreläsningen. En föreläsning som är utsatt till klockan 10 börjar på minuten klockan 10.15.

Vad är en sittning?

I Lund betyder detta en trerättersmiddag på till exempel en nation, kanske ÖG som har Lunds bästa nationsmat. Middagen lagas av studenter och serveras av tillika studenter. Dessa är väldigt lätta att anordna och väldigt billiga. Dra ihop ett gäng och kontakta pqe@ostgota.nu för vidare detaljer. Östgöta nation levererar den bästa sittningen varje lördag där du får välja mellan två förrätter och två efterrätter. Missa inte Söderströms Källare som är nationens gourmetrestaurang med fem fantastiska rätter och utvalda drycker.

Vad är AF (Akademiska Föreningen)?

AF har en mängd olika utskott som det går att engagera sig i och allt detta utspelas i AF Borgen – den stora byggnaden i Lundagård, precis ovanför domkyrkan. I AF är alla nationer, förutom Smålands, huvudmän och i AFs balsal har även de flesta nationerna sina stora fester och baler. Kika in på www.af.lu.se

Vad är Studentlund?

Studentlund är ett medlemskap som består av de så kallade ”tre benen” som utgörs av nationer, Akademiska Föreningen och studentkårerna. Du kan läsa mer här

Hur kan jag påverka nationen?

Kom in på expen och prata med Quratelet, skicka en motion till Seniors eller till Nationsmötet, det senare är nationens högst beslutande organ. Som medlem har du många rättigheter, så se till att använda dessa!

Vad är en aktiv medlem?

Det är helt enkelt någon som är aktiv inom nationen, som exempelvis jobbar i ett lag och tar del av alla roliga aktiviteter som nationen anordnar. Som aktiv får man en hel del förmåner som till exempel aktivmärke vilket medför att man kommer gratis in på nationen, får köpa biljetter i förtur och massa mer!

Vad är en förman?

Förmännen, tillsammans med dess aktiva, är de som driver nationen. En förman är den som är ansvarig för ett utskott. Lunchbossarna ser till exempel till att nationen kan servera lunch, de sätter menyn och gör likaså beställningarna av råvarorna. Förmannen ansvarar för budget, räkenskaper och att laget har det roligt. Att arbeta på nationen ska alltid vara roligt!

Vad gör Quratelet?

Quratelet är nationens högsta verkställande organ och består av Qurator, ProQurator Social och ProQurator Ekonomi. Alla tre har tagit ett års studieuppehåll för att på heltid engagera sig i och utveckla nationen. Quratelet finns till för dig och sitter allt som oftast på expen.