Nationen
Östgöta Nation vid Lund Universitet är en studentsammanslutning som verkar för att studenter ska ha goda förhållande med sin tid under studierna. Nationen tillhandahåller möjligheter för studenter att mötas, vila och utvecklas vid sidan av sina studier.
Östgöta Nation är den äldsta av nationerna och bildades två år efter universitet, 1668. Nationen har ett brett utbud av aktiviteter för allas intressen och med 1800 medlemmar, 28 utskott och 200 aktiva är Nationen en av de större i Lund.
Vill du besöka Nationen hittar du oss på Adelgatan 4 mitt i centrala Lund, bara ett stenkast ifrån AF-borgen.
Historia
Östgöta Nation är Lunds äldsta nation och bildades två år efter Lunds Universitet. Året var 1668, och Skåne hade ca tio år tidigare erövrats från danskarna. Förebilderna fanns både i Uppsala och i Tyskland, så det här med nationer var inget nytt. Ett 40-tal tidigare Uppsalastudenter skrev till en början in sig vid universitetet i Lund, och de började snart sammansluta sig i nationer. En kanslerskrivelse från år 1672 erkänner nationerna, med villkor att kansler medgav tillståndet av inspectores. Dessa skulle förordnas av rektor och konsistorium och bytas ut ofta, för att de inte skulle hinna bli alltför solidariska med studenterna. Ett problem som man knappast bekymrar sig för nuförtiden då även de minsta nationerna har runt 1000 medlemmar.
Nationsledningen i övrigt utgjordes av kurator eller prokurator, som han oftast kallades under det tidigare stadiet, notarien som förde protokoll samt seniorerna. Idag, mer än 300 år senare, styrs nationerna fortfarande på liknande sätt. Östgöta Nation hade bara varit verksam i tio ynka år innan danska trupper återigen stod på skånsk mark. Den 4 december 1676 utkämpades slaget vid Lund. Universitetets insignier, dess bibliotek och arkiv sattes i säkerhet i Petri kyrkas sakristia i Malmö och de professorer som var av svenska och tysk börd lämnade Lund. Under åren 1677-1681 finns ingen student inskriven i Östgöta Nations matrikel (registret).
Först 1682 återupprepades universitetet och samma år återupptogs eller nybildades nationerna. I dagsläget har varje nation ett quratel, som tidigare beskrivits. Detta ansvarar för den dagliga ruljansen av nationen och är det verkställande organet. Det beslutande organet i nationerna är nationsmötet, eller landskapet som det heter från början. Där tas alla viktigare beslut om nationens ekonomi och verksamhet. Det är också där som alla poster inom nationen väljs och tillsätts, vilket ibland leder till omröstning om flera personer kandiderar. På nationsmötet kan man som medlem kan vara med och påverka nationens verksamhet.
Varje nation har ett seniorskollegium bestående av rutinerade nationsmedlemmar. Seniors består, i Östgötas fall, av tretton representanter som har till uppgift att rådge kuratelet samt nationsmötet i viktiga frågor. På såväl nationsmöten som seniors möten sitter även notarien med för att föra protokoll över allt som tas upp och diskuteras. Från och med 1686 har nationen fört protokoll över sina sammankomster vilket gör att man har kvar hela listan av notarier, varav den första var Zacharias Sundius.
Såväl matrikel som räkenskapsboken från 1668 finns också bevarade. Ur dessa kan olika sidor av nationens liv och verksamhet utläsas. Den 30 april 1687 fattades beslut att ”Landskapet i morgon inköper öl och kommer samman till en liten aftonslust” . På den tiden var det inte omöjligt, att sådana ”aftonsluster” resulterade i att man hamnade i ”proban”, universitetets fängelse för att man hade ”grasserat eller skriat på gatan”. 330 år efter grundandet har verksamheten delvis förändrats men grundtanken är och förblir fortfarande densamma; att verka för en god studiesocial miljö. Östgöta nation fortsätter att vara en självklar samlingspunkt för Lundastudenter från hela landet.
Många nöjer sig inte med att vara aktiv i Östgöta Nation under deras tid i Lund, och därför finns det en s.k. vänförening där gamla Östgötar kan fortsätta ta del av nationens verksamheter. De dyker upp titt som tätt, men kanske framför allt när ett stort evenemang nalkas, som t.ex. Filbyteriebalen, Östgöta Nations egen bal.
GÄSTKORT
För att ha tillgång till nationernas verksamheter måste man vara inskriven på en nation (ej Smålands) och ha betalat sin terminsräkning. Detta innebär att man måste kunna visa upp ett giltigt Studentlundskort tillsammans med legitimation. Nya studenter i Lund har i början av terminen tillgång till verksamheten genom att visa upp en utskrift som bevisar att de har betalt sin avgift till Studentlund.
Pris på gästkort är för närvarande 70 kr och gästkortet är giltigt i sju dagar. Kortet berättigar till inträde vid nationsverksamhet på samma villkor som gäller för medlemmar i Kuratorskollegiets medlemsnationer, d.v.s. man kan komma in på alla nationer i Kuratorskollegiet. Vid entrén ska gästkort, studentlegitimation och identitetskort uppvisas.
Godkänd studentlegitimation är ett studentkort eller ett intyg från den högskola eller universitet man studerar på. Giltigt kårkort med namn och födelsedatum är alltså en godkänd studentlegitimation. Ett intyg ska vara stämplat och underskrivet samt innehålla namn och/eller personnummer och gärna bild.
Gästkort kan endast köpas av studerande vid andra högskolor och universitet i Sverige samt motsvarande lärosäten i utlandet. Studentkort ska uppvisas vid köp av gästkort. Elever vid folkhögskola, Folkuniversitetet, komvux, eller kvalificerad yrkesskola får således ej köpa gästkort.
Gästkort kan inte köpas av studerande vid Lunds universitet. Dessa har istället möjlighet att bli medlem i Nation. Undantag från denna regel är studenter vid Campus Helsingborg, som ges möjlighet att köpa gästkort.
Observera att gästkort endast kan köpas på nationens expeditionstider som är 12-13 vardagar samt torsdag – lördag 17-18. Det går bra att köpa gästkort till en vän. Visa upp en kopia eller bild på dennes studentkort och id-kort. På Östgöta Nations expedition tar vi ej emot kontanter utan endast kortbetalning.
Inspektor
Nationen har en Inspektor vilken har överinseende i nationens verksamhet. Inspektorn är en akademisk lärare som representerar nationen och leder överläggningarna vid nationsmöten och seniorskollegiemöten. Till sin hjälp har också Inspektor en eller flera ProInspektorer som även verkar som ställföreträdande.
Seniorskollegiet
Seniors är en rådgivande styrelse, som hjälper quratelet i deras dagliga arbete. Genom seniors och inspektor säkerställs att stadgarna efterlevs och att quratelet fattar beslut som ser till nationens bästa.
Seniors sammanträder ungefär var tredje vecka.
Samtliga mötesprotokoll finns på expen för beskådning. Nationens alla aktiva och inskrivna är varmt välkomna att komma in för att läsa protokollen.
Seniors består av totalt 13 personer, där 4 är invalda och övriga 8 sitter i seniors med anledning av sin post eller tidigare poster på nationen. Åtta personer har rösträtt, de fyra invalda, Inspektor, Q emeritus, PQ Emeritus samt ProInspektor. Samtliga har lång erfarenhet av och god inblick i nationens verksamhet.
Ständigt adjungerade till seniorskollegiets möten är notarie samt nationens revisor om ekonomi står på dagordningen.
Om man vill att seniors ska diskutera en specifik fråga, så går det bra att kontakta seniors eller quratelet direkt. Och den som är intresserad av att utveckla nationen är varmt välkommen att engagera sig i någon av arbetsgrupperna. Arbetet innebär att man ses och diskuterar olika frågor, och sedan vidarebefordrar åsikterna till seniors för beslut.
Vill du veta mer? Kontakta seniors@ostgota.nu!
HEDERSLEDAMÖTER
§ 52 Till hedersledamot må främst kallas framstående och aktad person som gjort sig förtjänt därav. – Östgöta Nations stadgar.
Karin Adlercreutz Hederskurator, Inspektor Emerita
Göthe Andersson Kommunalråd
https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6the_Anderson
Bengt Björkstén Professor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt_Bj%C3%B6rkst%C3%A9n
Lennart Bohlin Direktör
Göran Bäckstrand Diplomat
Birgitta Böös Förlagsredaktör
Bo Eiswohld Ekonom
Björn Eriksson Landshövding
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Eriksson_(%C3%A4mbetsman)
Jan Weste Eriksson
Thomas Esping Regionchef
Göran Graninger Professor
Hans Grevelius Affärsutvecklare
Berne Grunder Q 1970
Lars Gårding Professor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_G%C3%A5rding
Niklas Hillbom Fil dr
Tomas Johannesson Professor
Jan Lekander Direktör
Martin Lind Biskop
https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Lind
Carl Martin Lönnebo Biskop
https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_L%C3%B6nnebo
Elisabeth Nilsson Landshövding
https://sv.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Nilsson
Stig Persson Kardiolog
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stig_Persson_(l%C3%A4kare)
Jan Ringdahl Lektor
Håkan Samuelsson
Sven Sjögren Bankdirektör
Johan Sjövall Marknadsdirektör
Olof Stenhammar Fil o ekon dr h.c.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Stenhammar
Åke Stolt Sportchef SDS
Göte Svensson Landshövding
Lars Söderström Professor, Inspektor Emeritus
Margareta Söderström Läkare, lektor, Inspektrix Emerita
Bertil Torekull Chefredaktör
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bertil_Torekull
Lars Wahlström Direktör
Uno Wibell Bankdirektör
Rolf Wirtén Landshövding
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rolf_Wirt%C3%A9n
Fredrik Lilieblad, Frilansskribent
Lena Ek, Miljöminister
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lena_Ek
VAD ÄR STUDENTLUND?
Studentlund är hela Lunds studentliv samlat i ett medlemskap.
Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö och mycket mer.
Ett medlemskap – hela studentlivet
Varför ska jag vara medlem?
Studentlund är ett medlemskap som består av de så kallade ”tre benen” som utgörs av nationer, Akademiska Föreningen och studentkårerna. Detta medlemskap är inte bara det enda i sitt slag, utan en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter fortsätter att vallfärda till Lund varje termin. Studentlund ger dig många möjligheter att utveckla dig själv och få värdefulla kunskaper och erfarenheter även utanför föreläsningssalarna. Medlemskapet i Studentlund gör dig till medlem i en nation, din kår samt Akademiska föreningen. Medlemskapet ger dig tillgång till allt det som gör Lund till en fantastisk stad att studera i. Här kan du läsa mer om vad varje ben har att erbjuda!
Vad gör nationerna, Akademiska Föreningen (AF) och studentkårerna?
Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna. Majoriteten av nationernas aktiviteter utgörs av matservering, pubar och nattklubbar, men kompletteras bland annat av idrottsverksamhet, nationstidningar, körer, stipendier och bostäder. För att få tillgång till en specifik nations boende så krävs att du är medlem i just den nationen.
Akademiska Föreningen (AF) är en ideell organisation av och för studenter med syftet att samla och bredda kultur- och föreningslivet vid Lunds universitet. Genom att erbjuda stödfunktioner och lokaler i AF-borgen möjliggörs det för föreningar och privatpersoner att genomföra små som stora initiativ som berikar Lunds studentliv. AF-borgen är studenternas hus som dagtid bland annat erbjuder studieplatser i Café Athen. Kvällstid är AF-borgen centrum för många av de aktiviteter som AF:s utskott och föreningar arrangerar. AF tillhandahåller även bostäder genom stiftelsen AF Bostäder. De närmare 6000 bostäderna hyrs enbart ut till studenter och gör AF Bostäder till Lunds största studentbostadsföretag.
Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning, och har som syfte att upprätthålla hög kvalité i alla utbildningar vid Lunds universitet. Förutom utbildningsbevakning anordnar studentkårerna även sociala aktiviteter, bidrar med näringslivskontakter, arbetsmarknadsdagar och föreläsningar. De arrangerar även välkomstaktiviteter för nya studenter.
Hur blir jag medlem?
Nya medlemmar.
När du har blivit antagen som student vid Lunds universitet registrerar du dig som medlem här på denna hemsida. Mer information om hur registrering går till och hur medlemsavgiften betalas, hittar du här. Du kan endast bli medlem när du tillhandahållit ett giltigt antagningsbesked.
Nuvarande medlemmar.
Du som redan är medlem i Studentlund förnyar ditt medlemskap genom att bara betala din hemskickade terminsräkning. Du kan även betala med kort via dennalänk. Om du har frågor om din räkning, kontakta i första hand din nation. Ifall du har en ny adress kan du ändra den själv via denna hemsida. Du kan också kontakta din studentkår eller nation.
Undantag.
Studenter vid Lunds universitet vars utbildning ges vid annan ort än Lund, distansstudenter samt studenter som åker på utbytestermin från Lunds universitet har möjlighet att teckna medlemskap i enbart studentkår eller i nation och AF.
OSTROCHORUS – VÅR KÖR
Vi är Östgöta Nations kör i Lund, grundad 1982. En av Ostrochorus ambitioner är att erbjuda förstklassig körsång på nationens större fester, men vi lever även ett liv utanför Östgöta Nation. Egna konserter, resor i Sverige och utomlands, körhelger, skivinspelningar och mycket annat trängs med studierna i sångarnas kalendrar. Vi är en blandad kör med ca. 40 medlemmar, som övar varje tisdagkväll.
En härlig stämning i kombination med seriöst sångarbete gör att folk stannar länge i kören. Det är ovanligt att någon slutar innan man, pga. avslutade studier eller annan olycka, tvingas lämna Lund.
Är Du intresserad av att söka in, vill Du hyra kören till din fest, eller vill Du bara veta mer om oss, tveka inte att maila dina frågor till: forman@ostrochorus.se
Stadgar
Nationens stadgar är de interna regler och förordningar som nationens medlemmar följer.
Stadgarna finner ni dels i pdf-format via länken här:
Stadgar för Östgöta Nation vid Lunds Universitet antagen 2017-03-06 samt nedanför detta stycke. Vid frågor eller tolkningar kan ni kontakta Qurator via q@ostgota.nu.
Stadgar för Östgöta Nation vid Lunds Universitet
1. Allmänna stadganden
1.1 Östgöta nation i Lund är en politiskt och religiöst oberoende sammanslutning av studerande vid Lunds
universitet.
1.2 Nationen har som huvudsakligt syfte att genom studiesocial verksamhet stödja de studenter som
tillhör nationen och främja deras verksamhet, såsom studier och vad som därmed äger sammanhang.
Nationen är därmed en sammanslutning som bistår studenter med studiesocial verksamhet.
1.3 Nationens verksamhetsperiod är ett kalenderår.
1.4 Denna stadga ska hållas tillgänglig på nationens expedition och på nationens hemsida.
2. Nationens medlemmar
2.1 Nationens medlemmar utgörs av inskrivna studerande vid Lunds universitet, som inte är medlem i
annan nation vid Lunds universitet, och som erlagt föreskriven avgift.
2.2 Medlemmar i Östgöta Nation är i de fall de inte uppfyller villkoren i 2.1 även:
a. Nationens Inspektor och Proinspektor(er);
b. Nationens Quratel;
c. Nationens hedersledamöter;
2.3 Medlemskap i Östgöta Nation innebär
a. närvaro-, yttrande-, yrkande- och rösträtt vid nationsmötet;
b. valbarhet till förtroendeuppdrag inom nationen, dock med beaktande av vad som i
förekommande fall särskilt stadgas;
c. rättighet att ta del av protokoll och bilagor till dessa, nationens bokslut och halvårsrapport;
d. rättighet att erhålla skriftligt intyg om tjänst inom nationen;
e. rättighet att delta i nationsaktiviteter;
f. rättighet att söka och i enlighet med Östgötagårdens styrelses bestämmande inneha bostad på
Östgötagården;
g. rättighet att söka nationens stipendier;
h. skyldighet att följa nationens stadga och policys.
2.4 Stödmedlemskap kan erhållas av studerande vid Lunds universitet, som är medlem i annan nation vid
Lunds universitet, eller studerande vid annat lärosäte som ingick i Öresundsuniversitet, och som erlagt
föreskriven avgift.
2.5 Stödmedlemskap i Östgöta Nation innebär:
2016-11-23
a. närvaro-, yttrande-, yrkanderätt vid nationsmöte;
b. valbarhet till förtroendeuppdrag inom nationen, med beaktande av vad som i förekommande fall
särskilt stadgas;
c. rättighet att ta del av protokoll och bilagor till dessa;
d. rättighet att erhålla skriftligt intyg om tjänst inom nationen;
e. rättighet att delta i nationsaktiviteter;
f. rättighet att söka och i enlighet med Östgötagårdens styrelses bestämmande inneha bostad på
Östgötagården;
g. skyldighet att följa nationens stadga och policys.
2.6 Medlemmar i Östgöta Nations vänförening har närvaro-, yttrande- och yrkanderätt vid nationsmöte,
samt rättighet att deltaga i vissa nationsaktiviteter, efter anmodande, inbjudan eller Qurators medgivande.
2.7 Nationens medlemmar, förutom de enligt 2.2, är skyldiga att erlägga nationsavgift enligt nationsmötets
bestämmande. Novischer vid anslutna nationer till Kuratorskollegiet är skyldiga att första terminen erlägga
novischavgift enligt nationsmötets bestämmande.
2.8 Medlem och stödmedlem av Östgöta Nation ska anses ha utträtt när denne inte betalat nationsavgift
för innevarande termin efter det att giltighetsperioden för medlemskapet för föregående termin har gått ut.
Seniorskollegiet kan, om synnerliga skäl föreligger, bevilja utträde vid annan tidpunkt.
2.9 Om nationsmedlem vid upprepade tillfällen uppträder störande vid nationens aktiviteter eller på annat
sätt visar sig ovärdig medlemskap, äger seniorskollegiet rätt att avstänga vederbörande från
sammankomster för viss tid, dock högst ett år, varefter omprövning ska kunna ske. Beslut i disciplinfråga
ska vara enhälligt.
3. Nationsmötet
3.1 Nationsmötet är nationens högsta beslutande organ. På nationsmötet kan alla nationens
angelägenheter tas upp till behandling.
3.2 Nationsmötet sammankallas av Qurator efter samråd med Inspektor.
3.3 Kallelse till nationsmöte ska senast tio dagar före mötesdagen anslås på nationens anslagstavla och
hemsida.
3.4 Kallelse ska innehålla:
a. tid och plats för nationsmötet;
b. sista dag med tidsangivelse för ingivande av motion, förslag och motförslag;
3.5 Nationsmedlem äger rätt att intill fem dagar före mötesdagen till Qurator skriftligen inkomma med
ärenden att behandlas vid nationsmöte.
3.6 Föredragningslista ska, med samtliga stadgeenligt inkomna ärenden, genom Qurators försorg upprättas
och anslås på nationens anslagstavla och hemsida senast tre dagar före mötesdagen.
3.7 Nationsmöte ska äga rum i Lunds centralort.
2016-11-23
3.8 Huruvida jäv föreligger avgör nationsmötet. Beslut härom bör om möjligt fattas redan vid
föredragningslistans godkännande.
3.9 Nationsmötets ordförande avgör, sedan Qurator redogjort för de åtgärder denne vidtagit för att kalla
mötet och sedan de närvarande beretts tillfälle att yttra sig, huruvida mötet är utlyst i enlighet med 3.3, 3.4
och 3.6.
3.10 Nationsmöte ska hållas enligt följande ordning
a. under perioden vecka 3 – vecka 23: tre ordinarie sammanträden, det första senast vecka 7 och det andra
senast vecka 15.
b. under perioden vecka 35 – vecka 50: tre ordinarie sammanträden, det första senast vecka 38 och det
andra senast vecka 46.
3.11 Följande ärenden ska behandlas av nationsmötet:
a. ändringar av denna stadga;
b. antagande och ändringar av nationens policys;
c. val till förtroendeposter som regleras i denna stadga, utseende av hedersledamot, två ledamöter
jämte personliga suppleanter till styrelsen för Östgötagården, för ett kalenderår; en auktoriserad
revisor för Östgötagården med uppgift att, i förekommande fall, tillsammans med en av Lunds
kommun utsedd revisor granska Östgötagårdens styrelses förvaltning och räkenskaper. Revisor
väljs för ett kalenderår.
d. fastställande av nationsavgift;
e. beslut om och revidering av gällande budget;
f. besluta i fråga om fastställelse av nationens resultat- och balansräkning samt om beviljande av
ansvarsfrihet för den tid redovisningen omfattar;
g. besluta i fråga om Östgötagårdens styrelses förvaltningsberättelse och Östgötagårdens revisorers
berättelse enligt dess stadga;
3.12 Mötesordförande är i första hand Inspektor och i andra hand Proinspektor eller Qurator. Sekreterare
är i första hand nationens notarie.
3.13 Nationsmötet väljer två justeringspersoner tillika rösträknare. Tillsammans med mötesordförande ska
dessa justera protokollet.
3.14 Rösträtt har vid nationsmötet endast personligen närvarande medlem enligt 2.1 och 2.2.
3.15 Vid nationsmötet får endast behandlas ärende som upptagits på föredragningslistan enligt 3.6 eller
som har omedelbart sammanhang med sådant ärende. Ärende som behandlas utan att vara upptaget på
föredragningslistan ska bordläggas om yrkande härom biträds av minst 1/3 av de närvarande
röstberättigade. Fri nominering är ej tillåten.
3.16 Nationsmöte ska sammankallas om nationens Inspektor, Qurator, seniorskollegium, styrelsen för
Östgötagården, minst en av nationens revisorer eller minst 25 medlemmar så begär. Skriftlig, motiverad
anhållan ska tillställas Qurator. Sådant nationsmöte ska hållas senast 14 dagar efter det att skrivelsen
kommit Qurator tillhanda.
4. Inspektor och Proinspektor
2016-11-23
4.1 Nationen står under överinseende av en Inspektor. Denne ska utses bland Lunds Universitets
tillsvidareförordnande lärare. Inspektor väljs av nationsmötet på en mandatperiod av fem år med
möjlighet till förlängning. Inspektor ska genom Qurators försorg kontinuerligt informeras om nationens
verksamhet.
4.2 Inspektor åligger att:
a. vara ordförande i nationsmötet och seniorskollegiet;
b. ge förslag på innehavare av nationsstipendium;
c. i allt som rör nationen främja dess bästa;
d. representera nationen i Inspektorskollegiet.
4.3 Nationens Proinspektor väljs av nationsmötet på en mandatperiod av fem år med möjlighet till
förlängning.
4.4 Proinspektor åligger att:
a. vid förfall för Inspektor fullgöra dennes åligganden;
b. vara ledamot av seniorskollegiet;
c. i allt som rör nationen främja dess bästa.
4.5 I särskilda fall kan ytterligare en Proinspektor utses.
4.6 Proinspektor som utses på grund av speciell kompetens kan av nationsmötet ges speciella
befogenheter.
5. Seniorskollegium
5.1 Seniorskollegiet utgör nationens styrelse och ska övervaka att nationens angelägenheter handhas i
enlighet med nationens stadgar och nationsmötets anvisningar, fastställda i tjänstemannainstruktion.
5.2 Seniorskollegiet förbereder val till Inspektor, Proinspektor(er), hedersledamöter, ledamöter av
valberedningen, samt ytterligare poster efter nationsmötets beslut, och föreslår nationsmötet kandidater till
dessa poster. Förslag till Inspektor, Proinspektor samt hedersledamot kan inte motkandideras.
5.3 Seniorsmedlemmar har som uppdrag att representera nationen i Akademiska Föreningens
Överstyrelse.
5.4 Seniorskollegiet består av sex av nationsmötets valda seniorer med en mandatperiod på ett år.
5.5. Avgår medlem av seniorskollegiet i förtid, kan fyllnadsval ske.
5.6 Ordförande i seniorskollegiet är Inspektor, eller i dennes frånvaro, särskilt vald mötesordförande.
5.7 Ständigt adjungerade är
a. Quratelet
b. Husförman
c. Notarie
2016-11-23
5.8 Seniorskollegiet ska mötas minst fyra gånger per termin. Mötena är inte offentliga. För att
seniorskollegiet ska vara beslutsmässigt krävs att 5 ledamöter är närvarande. Utom i fall som nämns i 5.9
är representation genom fullmakt ej tillåten.
5.9 Seniorskollegiet kan sammanträda även utanför terminstid, varvid representation genom fullmakt kan
godtas, men de beslut som då fattas måste konfirmeras vid första ordinarie sammanträde påföljande
termin.
5.10 Kollegiet kan även sammankallas då Inspektor, Qurator eller minst två av kollegiets ledamöter finner
detta lämpligt.
5.11 Qurator sammankallar kollegiet minst sju dagar före sammanträdet genom personlig kallelse till varje
ledamot. För ärenden av brådskande natur kan sammankallande ske med kortare varsel. Innan kollegiet i
sådana fall behandlar föredragningslistan ska minst 2/3 av de närvarande godkänna
sammanträdets utlysande.
5.12 Huruvida jäv föreligger avgör kollegiet. Beslut härom bör om möjligt fattas redan vid
föredragningslistans godkännande.
5.13 Ledamot och den som adjungerats till kollegiets möte får inte yppa vad som framkommit vid
överläggning och omröstning i den utsträckning som personliga förhållanden berörs eller om tystnadsplikt
uttryckligen överenskommits på mötet.
5.14 Protokoll från seniorskollegiets möten är tillgängliga för nationens medlemmar. De ska skrivas med
beaktande av vad som sägs i 5.13.
5.15 Rekommendationer från seniorskollegiet i anledning av ärenden vid ett nationsmöte ska
offentliggöras på nationens anslagstavla tre dagar före det aktuella mötet. Röstsiffrorna för
seniorskollegiets rekommendation ska offentliggöras samtidigt i de fall då beslutet ej är enhälligt. I den
mån någon seniorsledamot särskilt reserverat sig mot seniorskollegiets rekommendation äger denna rätt
att få sin reservation offentliggjord samtidigt med denna.
5.16 Seniorskollegiet är ansvarigt inför nationsmötet, som har att, om detta är berättigat, bevilja
seniorskollegiet ansvarsfrihet i samband med att nationens bokslut redovisats och revisionsberättelse lästs
upp.
6. Quratel
6.1 Nationens verkställande ledning tillkommer quratelet under ledning av Qurator som ytterst ansvarig,
som dessutom ska följa av Seniors fastställd arbetsbeskrivning.
6.2 Quratelsmedlem äger rätt att två i förening teckna nationens firma.
6.3 Quratelet utser förtroendeuppdrag och har mandat att påbörja denna process omedelbart efter att de
är valda av nationsmötet. Besluten skall vara enhälliga. Tillsättning av förtroendeuppdrag skall
offentliggöras.
6.4 Quratelet skall aktivt arbeta för att uppmuntra nationsengagemang och för att säkra tillgången på den
kompetens som krävs för nationens förtroendeuppdrag. Detta skall göras genom till exempel information
2016-11-23
om vilka förtroendeuppdrag nationen kan erbjuda och vilken kompetens som efterfrågas för de olika
uppdragen. Quratelet skall även aktivt söka efter lämpliga kandidater och uppmuntra till engagemang.
6.5 Vid tillsättning av förtroendeuppdrag skall transparens i valprocessen eftersträvas.
6.6 Ansvaret för att driva den operativa verksamheten åligger Quratelet och de personer Quratelet väljer.
Att starta och stänga nya utskott kräver seniorsbeslut.
6.7 Vid tillfälligt förfall av quratelsmedlem utser seniorskollegiet ersättare. Valet ska ske med absolut
majoritet.
6.8 Protokoll ska senast tio dagar efter respektive möte kunna granskas av Qurator och justeringspersoner.
Efter att det justerats ska protokollet inom fyra dagar hållas tillgängligt för nationens medlemmar.
6.9 Om medlem av arvoderad post, seniorskollegiet eller valberedningen missköter eller försummar sitt
arbete så till den grad att denne inte längre anses lämplig att stanna kvar på sin post ska frågan hänskjutas
till seniorskollegiet. Seniorskollegiet kan rekommendera till nationsmötet att personen entledigas från sin
post. Ett sådant beslut måste fattas med minst 2/3 majoritet. Under nationsmötet ska den berörde
personen få möjlighet att, om denne vill, få föra sin talan. Nationsmötet kräver enkel majoritet för att
entlediga personen från sin post.
7. Östgöta nations studenthus, Östgötagården
7.1 Östgöta nations studenthus går i denna stadga under samlingsnamnet Östgötagården. Östgötagårdens
angelägenheter förvaltas separat från Östgöta nations, av en särskild styrelse.
7.2 I angelägenheter rörande Östgötagården företräds Östgöta nation av Östgötagårdens styrelse i dess
helhet eller efter styrelsens bestämmande, såsom av styrelsen utsedd firmatecknare.
7.3 Styrelsen utgörs av:
a. Inspektor;
b. Qurator;
c. två husförmän;
d. hyresgästföreningens ordförande;
e. särskild av styrelsen vald ordförande godkänd av nationsmötet;
f. två (2) av nationsmötet valda studentrepresentanter
7.4 Mandatperioden för valda styrelserepresentanter är 1 år.
7.5 Avgår styrelseledamot före mandatperiodens slut ska fyllnadsval ske.
7.6 Kallelse till styrelsemöte ska genom Husförmannens försorg ske minst sju dagar före mötet.
7.7 Styrelsen är beslutsför då minst fem ledamöter är närvarande.
7.8 Styrelsen äger rätt att utse ekonomisk förvaltare samt att till styrelsen adjungera expertis som är
värdefull för fullgörandet av styrelsens uppgifter.
2016-11-23
7.9 Styrelsen åligger särskilt att:
a. i förekommande fall besluta om upptagande av lån för Östgötagårdens räkning och att därvid
ställa inteckningar i Östgötagårdens tillgångar som säkerhet;
b. iaktta att räkenskaperna och bokföringen förs på ett betryggande sätt;
c. bestämma i frågor om användandet av Östgötagårdens utrymmen samt att fastställa de hyror som
ska utgå för dessa utrymmen;
d. anställa den personal som erfordras för Östgötagårdens skötsel;
e. avsätta medel för att säkerställa ett långsiktigt drivande av Östgötagården;
f. fastställa budget före räkenskapsårets början.
7.10 Tilldelning av rum på Östgötagården görs av Husförmännen efter konsultation med nationens
Quratel.
7.11 Styrelsens förvaltningsberättelse ska granskas av auktoriserad revisor. Vederbörliga handlingar ska
senast med utgången av mars månad överlämnas till revisorn för att av denne granskas före april månads
utgång. Räkenskaperna ska även behandlas av Östgöta nations nationsmöte för beviljande av styrelsens
ansvarsfrihet.
8. Husförmän
8.1 Husförman och Vice Husförman väljs av nationsmötet för en tid av ett år.
8.2 Husförmännen åligger att:
a. vara ledamöter i Östgötagårdens styrelse;
b. verkställa beslut fattade av Östgötagårdens styrelse;
c. representera nationen och Östgötagården gentemot boende- och
hyresgästföreningar;
d. representera nationen och Östgötagården i huskollegiet;
e. ansvara för nyttjande, skötsel samt underhåll av nationens fastigheter;
f. ansvara för Östgötagårdens expedition;
g. representera Östgötagården gentemot leverantörer, uppdragstagare och anställda;
h. introducera sin efterträdare i arbetet och ge denne information som behövs för att kunna utföra
uppdraget.
9. Revisorer
9.1 Revisor ska ha erforderligt ekonomiskt kunnande och får inte vara ledamot av seniorskollegiet eller
eljest vara redovisningsskyldig inför nationsmötet.
9.2 Utöver revisorer enligt 3.11 c kan nationsmötet utse en utomstående revisor.
9.3 Det åligger revisor att:
2016-11-23
a. granska nationens räkenskaper och
kapitaldispositioner;
b. granska nationens bokslut;
c. granska förvaltningen av nationens stipendiefonder;
d. utreda huruvida nationens organ i sin verksamhet följer nationens stadga, policy och beslut;
e. avge revisionsberättelse över utförd revision.
9.4 Revisorer har rätt att när som helst inventera nationens kassa och övriga tillgångar.
9.5 Östgötagården granskas enligt 7.11.
10. Valberedning
10.1Valberedningen består av
a. En ordförande
b. Fyra ledamöter
c. Två suppleanter
10.2 Suppleanter är ej personliga och medverkar endast vid jävsituationer eller beredning av arvoderade
poster vid förfall av ordinarie ledamot.
10.3 Person som innehar arvoderat uppdrag eller styrelseuppdrag kan inte vara ledamot av valberedningen.
10.4 Till ordförande väljs person med stor kännedom om och erfarenhet av nationens verksamhet.
10.5 Valberedningen sammanträder på kallelse av ordförande, dock minst en gång per termin.
Valberedningen ska även sammanträda inom tio dagar om två av dess ledamöter så begär.
10.6 Valberedningen är beslutsmässig om minst tre ledamöter eller suppleanter är närvarande. Vid
beredande till arvoderade poster ska ordförande samt fyra ledamöter eller suppleanter vara närvarande.
10.7 Valberedningen ska aktivt söka efter lämpliga kandidater och uppmana dessa att kandidera till poster
som valberedningen nominerar.
10.8 Valberedningen ska upprätta förslag på lämpliga personer till arvoderade poster och styrelseuppdrag
samt ytterligare poster efter nationsmötets beslut.
10.9 Ledamot och den som adjungerats till valberedningens möte får inte yppa vad som framkommit vid
överläggning och omröstning i den utsträckning som personliga förhållanden berörs eller om tystnadsplikt
uttryckligen överenskommits på mötet.
10.10 Valberedningen får inte föreslå egen ledamot eller suppleant till arvoderade poster eller
styrelseuppdrag. Valberedningens ledamöter får inte gå upp som motförslag.
10.11 Valberedningens nomineringar ska anslås på nationens anslagstavla och hemsida senast tio dagar
före nationsmötet. Endast kandidat som är villig att kandidera må få sitt namn anslaget.
10.12 Valberedningen motiverar sina val inför nationsmötet där kandidaterna presenterar sig själva och
svarar på frågor från medlemmarna.
10.12 Nationsmedlem äger rätt att intill fem dagar före nationsmötet skriftligen väcka förslag hos Qurator
angående andra valförslag, det vill säga motförslag, än de av valberedningen eller seniorskollegiets
föreslagna kandidaterna. Sådana valförslag ska genom Qurators försorg senast tre dagar före nationsmötet
2016-11-23
anslås på nationens anslagstavla och hemsida. Endast kandidat som är villig att kandidera må få sitt namn
anslaget. Motförslag får gå upp mot valberedningens vakantsatta post.
10.13 Valberedningen ska aktivt söka efter lämpliga kandidater och uppmana dessa att kandidera till poster
som valberedningen nominerar.
11. Beslut
11.1 Beslut inom nationens organ fattas, om inte annat stadgas, med enkel majoritet. Vid lika röstetal
avgör Qurator.
11.2 Beslut inom nationens organ sker genom öppen omröstning. Begärs vid nationsmöte sluten
omröstning ska sådan ske.
11.3 Beslut har, om inte annat anges i dessa stadgar eller beslutas av det beslutande organet, omedelbar
verkan efter att mötesprotokollet justerats.
11.4 Om ledamot i något av nationens organ på grund av jäv ej bör deltaga i omröstning, beslut eller
yttrande, ska denne avstå från att deltaga i desamma. Nationsmötet äger att pröva huruvida jäv har
förelegat vid omröstning, beslut eller yttrande och därmed ompröva detta.
12.Val
12.1 Valbar till arvoderad post, styrelseuppdrag och förtroendeuppdrag på nationen är ordinarie medlem
enligt 2.1 och stödmedlem enligt 2.4 mot uppvisande av erlagd nationsavgift, förutom när annat stadgas.
12.2 Är den av valberedningen föreslagne kandidaten ej närvarande ska dennes accepterande av
kandidaturen bekräftas av valberedningens ordförande vid nationsmötet.
12.3 Föreligger vid val endast ett förslag må valförfarandet, efter enhälligt beslut, ske med acklamation. I
andra fall sker val med sluten omröstning. Därvid används det förfarande som beskrivs i 12.5 avseende val
med flera kandidater, med den ändringen att valet sker för respektive mot den föreslagna kandidaten.
12.4 Innan val med flera kandidater ger nationsmötets ordförande förslag på lämpligt valförfarande.
Nationsmötet beslutar huruvida detta förfarande skall användas eller om annat föreslaget förfarande skall
tillämpas.
12.5 Vid val mellan flera kandidater är den vald som erhållit mer än hälften av antalet avgivna röster. Om
inte någon kandidat erhållit tillräckligt antal röster ska en andra omröstning ske mellan de två kandidater
som uppnått högst röstetal. Vald är då den som erhållit högsta antalet röster. I händelse av lika röstetal vid
andra omröstningen, avgör Qurator. Vid sluten omröstning ska samtliga röster redovisas för mötet.
12.6 Om röstsedel upptar namn på färre personer än som ska väljas, må detta ej föranleda kassering.
Upptar röstsedel namn som ej tydligt anger vem som åsyftas, betraktas detta namn som obefintligt.
Upptar röstsedel fler namn än som ska väljas, betraktas denna som ogiltig. I övrigt gäller röstning i
enlighet med den av mötet godkända propositionsordningen.
12.7 Vid val och beslut ska blank röst medräknas i antalet avgivna röster.
2016-11-23
12.8 Vid val av Inspektor, Proinspektor och arvoderad post krävs absolut majoritet, det vill säga över 50
procent av totala antalet röster.
13. Protokoll
13.1 Protokoll ska föras vid möte inom nationens samtliga organ.
13.2 I protokoll ska, om inte annat beslutas av organet, reservationer och särskilda yttranden val och
beslut upptas. Seniorskollegiets protokoll bör dock även innehålla referat av diskussioner och
beslutsmotiveringar.
13.3 Respektive ordförande ska se till att protokoll justeras.
13.4 Kopia av justerat protokoll fört vid sammanträde med nationens organ ska finnas tillgängligt för
nationsmedlemmarna genom Qurators försorg. Protokollen skall arkiveras under Qurators försorg.
13.5 Vid möte inom nationens organ äger röstberättigad deltagare rätt att under mötet avge reservation till
protokoll.
14. Hedersledamöter
14.1 Till hedersledamot kan kallas framstående och aktad person som gjort sig förtjänt härav.
14.2 Varje nationsmedlem har rätt att föreslå person att väljas till hedersledamot. Förslaget ska inlämnas
skriftligen till seniorskollegiet, som avgör om förslaget ska föras vidare till nationsmötet. Den som av
nationsmötet rekommenderas att bli hedersledamot ska inte anses vald förrän han eller hon därefter
tillfrågats och accepterat valet. Först då får valet protokollföras och offentliggöras.
14.3 Hedersledamot utses av nationsmötet genom sluten omröstning, en för varje föreslagen. Utsedd till
hedersledamot är den som erhållit minst 3/4 av antalet avgivna röster.
15. Hedersbetygelser
15.1 Nationens breda band tilldelas Inspektor, Proinspektor, Qurator och hedersledamot.
15.2 Filbyterieorden tilldelas i samband med Fest Filbyterium Lundense till medlem av nationen som
gjorts sig därav förtjänt via förtroendeuppdrag.
15.3 Nationens förtjänstmedaljer tilldelas i samband med Julfest och Första maj-lunch enligt
förtjänstmedaljernas reglementen.
15.4 Karin Adlercreutz medalj tilldelas i samband med Fest Filbyterium Lundense till medlem som Seniors
anser har gjort sig förtjänt därav. Kandidaten skall ej varit medlem av Quratelet och inte heller uttryckligen
visat en önskan eller vara en uppenbar kandidat för en Quratelspost på nationen. Kandidaten skall heller ej
vara medlem av Seniorskollegiet vid utdelningstillfället.
2016-11-23
16. Stadgan
16.1 Om tveksamhet uppstår rörande denna stadgas innebörd, tolkas den vid nationsmöte av
mötesordföranden. Under den löpande verksamheten tolkas stadgarna av Qurator. I övriga fall, eller i de
fall mötesordförandes eller Qurators tolkning ifrågasätts, ska seniorkollegiet avgöra vilken tolkning som
ska gälla.
16.2 Denna stadga kan ändras genom likalydande beslut vid två nationsmöten med minst tre månader och
högst nio månader, dock ej samma termin, emellan. Sådan ändring äger, såvitt nationsmötet ej beslutar
annorlunda eller godkännande av universitetsstyrelsen krävs, omedelbar tillämpning.
16.3 Vid stadgeändringar uppmanas medlemmarna att noga överväga ändringarnas konsekvenser, så att
Östgöta Nations månghundraåriga traditioner kan leva vidare såsom varande en ideell studentnation med
östgötsk anknytning vid Lunds Universitet.
17. Upplösning
17.1 För att upplösa nationen krävs likalydande beslut, tagna med minst 3/4 majoritet, vid två
nationsmöten med minst ett år emellan. I beslut om upplösning av nationen ska anges dels att nationens
tillgångar ska användas till bestämt studiesocialt ändamål, dels hur föreningens handlingar ska arkiveras.