Novisch 101

Varför ska jag vara med i en nation?

För många studenter är det självklart att vara medlem i en nation. Detta av den enkla anledningen att det är oerhört roligt, möjliggör möten med nya människor från olika utbildningar samt utmanar dig att utveckla nya kunskaper inom de olika utskotten. Ytterligare måste man vara inskriven på en nation för att få vara medlem i Studentlund, det samarbete som hela Lunds studentliv är baserat på. Genom Studentlunds medlemskort får du tillgång till alla nationerna så väl som till diverse rabatter och bostadslistor.

Vad är nationerna?

Nationerna skapades för att ge studenterna i Lund ett andra hem, utanför institutionernas väggar. Genom nationerna kan du käka billig mat, festa på nattklubbar, utöva gratis idrott samt ta del av hundratals andra aktiviteter som nationerna erbjuder! Östgöta Nation skapades 1668 då tre teologstudenter från Östergötland satt runt ett bord med varsitt stop öl. Dessa herrar bestämde sig då för att skapa Östgöta Nation, vilket faktiskt blev Lunds första, och därmed äldsta, nation!

Vad är Quratelet?

Quratelet är nationens högsta verkställande organ och består av Qurator, ProQurator och ProQurator Ekonomi. Alla tre har tagit ett års studieuppehåll för att på heltid engagera sig i och utveckla nationen. Quratelet sitter allt som oftast på kontoret och kan hjälpa dig med frågor, anmälning till diverse event och massa annat! Om du önskar att formulera dina frågor elektroniskt går det att nå respektive Quratelare via deras email adresser, vänligen se under kontakt-fliken.

Vad är Expen?

Expen är nationens reception vilken är bemannad enligt öppettiderna. Expen ligger en trappa upp vid huvudentrén. Här kan du få hjälp med ditt medlemskap, anmäla engageringsintresser, köpa gästkort och mycket, mycket mer!

Vad är en sittning?

I Lund betyder detta en trerättersmiddag som vanligen inkluderar både sång, stoj och dryck! Sittningen arrangeras bland annat av nationerna där maten lagas så väl som serveras av studenter. Östgöta Nation arrangerar sittningar varje lördag samt varannan torsdag och man kan alltid välja mellan två förrätter och två efterrätter. Givetvis finns det även vegetariska och allergivänliga alternativ. Sittningar är mycket lätta att organisera så väl som ytterst prisvärda så varför inte dra ihop ett gäng och anmäl er inför kommande vår? Ytterligare får man inte missa Söderströms Källare som är Östgöta nations gourmetrestaurang som hålls fyra gånger per termin och inkluderar fem fantastiska rätter med utvalda drycker. Kontakta pqe@ostgota.nu för vidare detaljer angående våra sittningar!

Vad är en förman?

En förman är den som är ansvarig för ett utskott eller ett arbetslag. På Östgöta nation finns det omkring 70 olika förmän som alla har olika uppgifter inom nationens verksamhet. Lunchbossarna fixar till exempel att nationen kan servera lunch tre dagar i veckan, Idrottsförmännen styr upp diverse idrottsaktiviteter och sportarrangemang, Barmästarna roddar baren, Tvätt-o-vik förmännen ser till att det alltid finns rena arbetskläder och dukar, Teknikförmännen mekar med diverse elektronikprylar och så vidare. Därmed är det klart att det är förmännen, tillsammans med de aktiva, som är nationen.

Vad är en aktiv?

En aktiv är helt enkelt någon som på något vis är engagerad inom nationen, dvs. som jobbar i ett av arbetslagen eller engagerar sig i något av utskotten. Som aktiv får man en hel del förmåner som till exempel ett aktivmärke vilket medför att man får komma in gratis på Östgöta Nations nattklubbar samt ger förtur till diverse biljettsläpp.

Hur kan jag engagera mig inom nationen?

Genom att anmäla ditt intresse! Antingen kan du göra det nu direkt genom att trycka på ”Engagera dig!” uppe i höger hörn eller så kan du skicka ett mejl till Quratelet alternativt till Novischförmännen på novischeriet@ostgota.nu. Beskriv gärna vad du skulle vilja pyssla med så kan vi nästintill garantera att vi lär finna ett utskott som passar dig!

Hur kan jag påverka nationen?

Nationen är byggd av och styrs av studenter, det är därför viktigt att varje students röst kan göras hörd. Om du har frågor eller åsikter får du gärna besöka Quratelet på Expen eller skicka en anonym motion till det granskande utskottet Seniors alternativt till Nationsmötet som är nationens högsta beslutande organ. Som medlem har du många rättigheter och se till att använda dessa!

DSC_0754