Utskott

Utskotten är de delar som nationen består av. I utskotten är all verksamhet ideell och det är en av de saker som gjort nationerna så ryktbara. Förutom att berika studentlivet ser det dessutom till att hundratals studenter skaffar nya vänner för livet!

På Östgöta Nation har vi en mängd olika utskott som sysslar med allt från matlagning och sittningar till nattklubbar, tidningar, foto, idrott och mycket annat. Nedan kan ni läsa mer om de utskott som är verksamma just nu!

Festutskotten:

Festutskotten är de utskott som sysslar med nattklubbar, sittningar och stora evenemang. För närvarande är de tre stycken: Festmästeriet, Sunset och Downtown. Det första utskottet har hand om exempelvis balen och Siste April och de två efterföljande ansvarar för sina respektive nattklubbar – Sunset på lördagar och Downtown torsdagar jämna veckor. I ett festutskott jobbar vanligtvis 15-40 personer beroende på vad de arrangerar. Det är oftast några av de mest populära lagen att jobba i då de har beryktade tackfester, god gemenskap och är större grupper. Om du gillar fart och fläkt och nya spännande arbetsuppgifter är dessaa rätt utskott för dig!

Matutskotten:

Östgöta Nation är känd för sin goda mat – tack vare matutskotten och alla de som jobbar! Vi serverar mat nästan varje dag i veckan: Lunch måndag till onsdag, tisdagsmiddagen Maggans, Pub Punkan varannan torsdag samt bruncherna Hasses och Tages både lördag och söndag! Dessutom har vi sittningar både lördagar och varannan torsdag samt vår gourmetmiddag Söderströms källare en fredag i månaden. Varje måndag och tisdagkväll har vi Baket! De bakar bullar, kakor och annat gott som vi sedan serverar till luncher och bruncher. Ett riktigt mysigt utskott med musik, bakning och goda vänner! Matutskotten är mycket populära att jobba i. Förutom nya kompisar och god mat får du chansen att lära dig laga mat i storkök samt alla andra fördelar med att vara aktiv på nationen!

Novischeriet:

Novischeriet är utskottet du först av allt träffar på när du är ny student i Lund. De anordnar aktiviteter och fester för novischerna och planerar hela novischverksamheten. Du kan läsa mer om novischeriet under fliken ”Ny i stan” ovanför!

Idrott, kultur och media:

På Östgöta Nation finns det utskott för alla intressen. Idrottsutskottet anordnar såväl veckoliga aktiviteter med fotboll, innebandy och andra sporter samt roliga utflykter och aktiviteter såsom klättring och paintball. Inga förkunskaper krävs för våra idrottsaktiviteter och alla är välkomna! Är du intresserad av att komma i kontakt med idrottsutskottet kan du maila dem på idrott@ostgota.nu

NATU (NAtionernas TrivselUtskott) ansvarar för den kulturella biten av nationen. Chokladprovningar, vinprovningar, bokcirklar och teaterbesök är bara några exempel på de aktiviteter som anordnas årligen! Alla är självklart välkomna att följa med på våra aktiviteter och för medlemmar är de dessutom rabatterade. Håll utkik på vår hemsida och Facebook-sida för att inte missa några evenemang!

Vi sysslar också med media på nationen! Varannan vecka kan ni höra Radio ÖG på AF-radios frekvens 99.1. Här pratar våra programledare om allt möjligt, självklart med ÖG som främsta fokus.

Nationstidningen heter Ostroskopet. Tidigare trycktes den men sen ett par år tillbaka finner ni den på webben! Här skriver våra redaktörer och deras medarbetare om allt möjligt och du kan även följa våra trevliga bloggar! Ostroskopet finner du på http://ostroskopet.ostgota.nu/ eller via bannern till höger! Om du gillar att skriva kan du självklart kontakta våra redaktörer via kontaktlistan, ju fler som skriver desto roligare tidning!

Vi har även ett Fotoutskott! De fotografer våra nattklubbar, sittningar och evenemang och ser till att våra hemsida och Facebook fylls med trevliga minnen från er tid på nationen.

Organisatoriskt:

Östgöta Nation är den näst största nationen i Lund med nästan 3000 medlemmar. Det betyder att en omfattande administration behövs för att allt ska flyta på. Mycket av detta arbete sköts såklart av Quratelet men även av flertalet utskott.

Valberedningen är ett av de viktigaste utskotten. De intervjuar presumtiva förmän och nominerar sina val till nationens organ Nationsmötet. Valberedningen ser till att kontinuitet och professionalitet behålls inom organisationen samtidigt som de lär sig oerhört mycket om mötesteknik och andra nyttiga knep inför arbetslivet. Valberedningen består främst av äldre förmän med kunskap om stora delar av nationen.

Seniorskollegiet är det andra stora benet inom det organisatoriska. Seniors är nationens styrelse som består både av folkvalda ledamöter, inspector och det nuvarande och föregående quratelet. Även husförmännen och notarie är adjungerade. Seniors arbetar främst med långsiktiga frågor och beslut men fungerar även som ett kontrollerande organ och granskar exempelvis quratelets arbete. Till seniors kan du höra av dig om du har frågor om långsiktighet eller vill förändra något på längre sikt.

Nationen har även en Arkivarie samt en Notarie som protokollför och arkiverar dokument och våra trycksaker för framtida Östgötar. Revisorerna kontrollerar så att nationens räkenskaper sker korrekt och Tvätt-och-vikutskottet hjälper PQ med att tvätta dukar och tjänstemannatröjor, en perfekt position om du inte har så mycket tid men ändå vill vara en del av gemenskapen som förmannaskapet innebär!

Huset:

Östgöta Nations hus, Östgötagården, förvaltas av två husförmän. Dessutom har huset en egen styrelse, Husstyrelsen, som planerar husets framtid. Om du har frågor kring huset så kan du mejla husförmannen på  husforman@ostgota.nu eller lära dig mer under fliken ”Huset” ovan.

Övrigt:

Till sist har vi även två utskott som är mer svårkategoriserade. Fanbärarna bär Östgöta Nations flagga vid högtidliga tillfällen, exempelvis vid baler eller traditionsenliga firanden vid Universitetet.

ÖGGT (ÖstGöta GlobeTrotters) ansvarar för den underbart roliga Tjänstemannaresan! Varje termin åker ett femtiotal glada tjänstemän i väg på resa med skoj, fest och aktiviteter. Biljetterna brukar snabbt ta slut då ryktet kring denna resa närmast kan beskrivas som legendariskt!