Fester & evenemang

 

 

 

 

Novischfesten

I början av terminen är det dags för en av terminens roligaste fester, då nationens novischer firas in med en hejdundrande sittning. Festen hålls i gillestugan, nationens egen festlokal, och brukar locka nya som gamla östgötar! Höstens novischfest går av stapeln den 23 september! Se till att skaffa en plats så fort som möjligt då de vanligtvis försvinner i rask takt! Anmälan och betalning sker i inskrivningen eller på expeditionen och det kostar endast 200 kronor!

Inför Novischfesten, och er kanske första stora sittning här i städernas stad har vi några goda råd! Då man ofta under novischfesten blir uppslukad av den otroliga stämningen, de galna upptågen, det trevliga folket, de roliga talen, de otroligt snygga faddrarna och sist men inte minst snapsen är det viktigt att man tidigare under dagen äter ordentligt!

 

Fest Filbyterium Lundense

Fest Filbyterium Lundense är Östgöta Nations egen bal, vilken hålls andra lördagen i oktober, udda år. Den senaste balen i Östgöta nations regi var år 2015 och nästa bal är alltså år 2017.

Fest Filbyterium Lundense är den största av alla fester som nationen ordnar och följaktligen den mest välbesökta. Balen är, förutom en fantastisk fest även ett tillfälle då gamla och nya östgötar möts samt tillfället då nya hedersledamöter installeras. Under middagen hålls en del tal, vilka varvas med underhållning av olika slag. Det sjöngs även en hel del, så till nästa balnatt se till att ta med dig Östgöta Nations sångbok!

Själva balkvällen 2015 såg ut ungefär som sådan:

Fördrink och middag, ca 18.00-midnatt. Därefter var det dans till storband och levande musik, 00:00-02:00. Har man inte varit på själva middagen brukar man kunna glida in på eftersläpp. På eftersläppet är det inget krav på frack, mörk kostym räcker.

Sexan är för dem som varit på middagen, där spelar ett bra coverband och där får man lite välbehövlig ”nattamat”. Samtidigt sätter en grym DJ igång och spelar musik i Stora Salen.

På söndagen, dagen efter hölls en bejublad ballunch i nationens lokaler. Efter en lättare lunch fylldes dansgolvet av glada ballunchare, varav vissa kom direkt från balens diverse efterfester! Balen är ju bara vartannat år, så visa Östgötar (infödda & nyfödda) tog vara på stunden!

Självklart är balen öppen för alla, inte bara de som är medlemmar i Östgöta Nation!

 

Julfesten

Den årliga avslutningen på höstterminen. En av nationens mest intima fester där glögg, julbord, presentutdelning, mistlar och dans kring ett av Lunds mest berömda träd är stående inslag.

I år infaller denna fantastiska fest den 2/12!

Julbordet kör igång 18.30 och för de som inte fick plats öppnar släppet 23.00!

Nu dansar vi in julen!

 

Sångboksgenomsjungning

Sen 2012 har vi återupplivat en våra trevligaste fester – Sångboksgenomsjungningen. Under en femrätters middag sjunger vi oss igenom vår nya sångbok under buller och bång. Sång, skratt och god mat är garanterat!

Sångboksgenomsjungningen brukar anordnas i mitten av mars, håll ögonen öppna så ni inte missar denna underbara kväll till våren! Sångböcker kan ni köpa på nationens expedition för 80 kronor.

 

Siste April

Den 30:e april smäller det i Lund! Sveriges största valborgsfirande är en institution vida känd bland Sveriges studenter och självklart är det på Östgöta Nation du festar bäst! Varje år får vi besök av 500 partysugna studenter som fyller innergård såväl som gillestugan för att festa hela dagen lång. Våren 2016 hade vi besök av cover bander Uncover, som bjöd på en spektakulär show! Spana in hur det såg ut när de besökte oss under Siste april 2015 här

Årets upplaga av denna fest är som traditionen bjuder uppdelad i två delar: en dagsaktivitet och en klubb!

Vi öppnar klockan 13.00 med härligt häng och käk på vår innergård för att senare under eftermiddagen dra igång festen med eminenta DJ:s, barer och ett galet drag. Efter ett par timmars paus öppnar vi upp klubben klockan 22.00 och kör igång ända till 02.00! Detta får inte missas! Höll ögonen öppna inför våren 2017s Siste april-aktiviteter

 

Första Maj

Trött och sliten efter Siste Aprillunchen? Då finns det inget bättre än uppfriskande sällskap och underbar mat, allt i sann ÖG anda!

Nationens Första Majlunch är verkligen en av vårens bästa fester! Allt ingår, mat, dryck och förstklassig underhållning, där bland annat PQs avtackas och sångförmannen i sin krönika beskriver vad som har hänt på nationen under det senaste året! Stämningen är alltid på topp, och sittningen avslutas med en traditionsenlig sångarstrid på universitetshusets trappa!

Oavsett om du är aktiv i nationen eller ej, sittningen får inte missas!

 

Tandem

60 personer, en buss, en tandemcykel och 261 kilometer att cykla!

Detta mina vänner är ett av de galnaste upptåg du kan företa dig under din lundatid. I början av maj hoppar vi på bussen här i Lund och beger oss till Sveriges baksida, Göteborg. Vi börjar med Liseberg därefter middag på trevlig restaurang innan starten går från Götaplatsen. Sedan cyklar man två och två hela vägen till Lund och man stannar med jämna mellanrum och hejar på sina kamrater under (vild) sång och dans!

Biljetterna till denna eftertraktade resa släpps i april. Det är några månader kvar men du kan ändå börja tagga för detta är det roligaste du kan göra!

Vi ses väl på cykeln!?

 

Punschfesten

Jämna år anordnar Östgöta Punschfest i AF-borgen! Stämningen är på topp, punschen varm och god, maten utsökt och underhållningen strålande. Alla är välkomna till att få uppleva en kväll på borgen du aldrig kommer glömma.

Under Punschfesten råder den lite lättare klädkoden mörk kostym. Detta innebär mörk kostym för herrarna och vanligtvis en cocktailklänning för damerna. Maten serveras i form av en trerättersmiddag varav en rätt alltid är någon form av ärtsoppa. Till maten dricks det vanligen öl eller vin samt naturligtvis punsch. Punschen kan man få antingen varm eller kall. Östgöta Facile heter nationens egen punsch och har serverats sedan 1994, och kommer även serveras under årets Punschfest. En annan uppmärksammad händelse under Punschfesten brukar vara Punschfilmen, som spelas in på hemlig plats under hösten.

Dagen efter kör vi enligt den uråldriga traditionen från 2008 en Punschlunch dagen efter festen. Den kommer äga rum i gillestugan på Östgöta nation, efter en enklare förtäring är det dans till livemusik.